Modbar a La Marzocco stojí při sobě

Petr Košťál
/
31.1.2023

Modbar je zkušený výrobce designově okouzlujících a naprosto úchvatných kávovarů, parních trysek a dalšího kávového vybavení. Možná si teď říkáte, proč píšeme o konkurenční značce, ale zadržte a přečtěte si celý příběh. Je opravdu strhující a jako každá správná úspěšná firma – i Modbar prakticky vznikl v garáži. Nyní jsou z nich profíci, kteří své řemeslo dělají trochu jinak, než jste zvyklí. Jejich doslova podpultové řešení připomínající ledovec si svět kávy naprosto zamiloval a my jsme moc rádi, že můžeme být součástí. Milovníci kávy by si prostě měli pomáhat. 

Historie: Před vznikem společnosti Modbar

Celý tento příběh začali psát Corey a Aric, milovníci kávy, v roce 2000. Corey pracoval jako barista a pražič. Po nocích si však přivydělával hraním na kytaru. Aric byl v té době baskytarista, ale jeho hlavní pracovní náplní bylo konstruktérství. Když tito dva pánové spojili své dovednosti, zjistili, že dokáží skvělé věci. Od návrhu po realizaci. Corey jakožto profesionální barista rozumněl celé této alchymii, výroba kávy totiž je trochu taková magická alchymie, a bylo mu líto, že se nádech tohoto krásného umění ve většině případů nepřenese i na zákazníka, kterému ve výhledu stojí velký stroj na espresso – kávovar. Mrzelo ho, že při komunikaci s lidmi musí zvyšovat hlas, aby ho bylo slyšet nebo že se zákazníci musí nahýbat, aby mu viděli pod ruce při přípravě jejich šálku kávy. Přece jen je to opravdu zajímavý proces, který by si zasloužil být vidět. Toto jeho uvažování a zkušenosti s konstruktérstvím se brzy proměnilo ve skvělý produkt. Vytvořili kávovar s podpultovým řešením, díky čemuž mohla být drtivá většina kávovaru před zraky zákazníků schována. Viditelnou částí se stala pouze páka. Modbar poté urazil dlouhou cestu a firmou se oficiálně stal až v roce 2012. Od té doby neustále roste. Za pár let jejich designy možná budou standardem. Přece jen se vše zmenšuje a dává se velký důraz na úhlednost a minimalismus. 

A co s tím má společného La Marzocco? 

Modbar narazil na La Marzocco v roce 2016. Na Expo SCAA v Long Bay byl totiž tento podpultový systém představován investorům. A La Marzocco si tu myšlenku okamžitě zamilovalo, se značkou Modbar se spojilo a stalo se tak prvním investorem těchto originálních kávovarů. Začali společně sdílet know-how a tvořit bezkonkurenční přístroje jak vzhledově, tak svou funkčností. 

Pohrávali si také s myšlenkou dalších přístrojů. Káva přece není jen o espressu. Od roku 2012 začali Aric a Corey pracovat na Modbaru na plný úvazek a firma jenom vzkvétala. Rok na to už na Expo SCAA představili kompletní rodinu Modbar – podpultovou parní trysku, kávovar i překapávač. Poptávka okamžitě převýšila nabídku. Čekací lhůty se vyšplhaly na půlroční. Proto v roce 2016 společně s La Marzocco coby sesterskou společností zajistili ještě rychlejší a spolehlivější výrobu. Designové kávovary se totiž už dodávaly do celého světa. No opravdu. Už jste je někde potkali?

A jak je tomu nyní?

La Marzocco společně s Modbarem zaujímají první místo na trhu v oblasti kávy. Modbar se svým čistým a velmi originálním designem míří do výšin. Jejich filozofii – začít skutečně komunikovat se zákazníky – od jejich počátku přijalo nespočet kaváren a další přibývají. Podívejte se sami, jak okouzlující a prostě jiné jejich produkty jsou. Jejich ledovcové řešení je okouzlující a maximálně estetické. A my jsme velmi vděční, že jsme na tak ambiciózní a schopné lidi natrefili a mohli se s nimi spojit. Společně toho totiž dokážeme více.